Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Ερμής ανάδρομος στον Λέοντα (16/7/12-8/8/12)





Καλημέρα, καλή βδομάδα και καλά πισωγυρίσματα!


Από τις 5:16 το πρωί, ο νεαρός φτεροπόδαρος Θεός, πιστός στο ρόλο του μέσα στο άστρο-matrix, ξεκίνησε άλλη μια ανάδρομη πορεία του, προσκαλώντας μας αυτήν την φορά, σ’ επανεξέταση της καρδιάς και της χαράς μας.

Μέσα από το ζώδιο του Λέοντα, με τι άλλο θα μπορούσε ν’ απασχολήσει την σκέψη μας!


Λόγω κεκτημένης ταχύτητας στην τρέχουσα καθημερινότητα, προσπερνάμε αμέτρητα πράγματα που παραμένουν ως υποσυνείδητες καταγραφές, ενώ η συνειδητή μας προσοχή, διασκορπίζεται προς όλα τα εξωτερικά ερεθίσματα. Με κάθε αναδρομή του Ερμή, τα εξωτερικά ερεθίσματα, μοιάζουν να μην έχουν την ίδια επίδραση, πέραν των γνωστών ανασταλτικών, που έχουν γίνει κι ανέκδοτα πλέον.


Χαλάνε τα μέσα επικοινωνίας και μεταφοράς μας, προκύπτουν καθυστερήσεις, ματαιώσεις, αναβολές, παρεξηγήσεις, χάνουμε πράγματα, ότι ξεκινάμε δεν ολοκληρώνεται με τον επιθυμητό τρόπο, αλλάζουν  τα δεδομένα και μετανιώνουμε για χειρισμούς που κάνουμε και γενικά, συναντάμε κάθε λογής αναποδιές.


Η αντίληψή μας, μοιάζει κι αυτή να θολώνει και μην αφομοιώνει μ’ ευκολία νεοεισερχόμενες πληροφορίες, ενώ αντίθετα, φωτίζονται στον νου και στην ζωή μας, πράγματα που αφορούν το παρελθόν.


Κι αυτός είναι και ο σκοπός της αναδρομής του.


Σ’ αυτόν οφείλουμε την επανεύρεση χαμένων αντικειμένων, την επιστροφή δανεικών αλλά και συντρόφων, την τυχαία συνάντηση με την παλιοπαρέα του σχολείου, την επιτυχία σε μάθημα που είχαμε κοπεί, την αποκάλυψη μυστηρίων… και όχι μόνο.


Όλοι, έστω και για μια φορά στην ζωή μας, έχουμε μετανιώσει για κάτι κι έχουμε ευχηθεί να μπορούσε ο χρόνος να γυρίσει πίσω για να τ΄αλλάξουμε. Μα ο  χρόνος, είναι αδυσώπητος. Δεν γυρίζει πίσω κι ότι γράφει δεν ξεγράφει.


Ο Ερμής όμως, είναι και κατεργαράκος και ξεκλέβει κάποιες τέτοιες ευκαιρίες για μας, με κάθε αναδρομή του. Όταν ο νους «αναδρομήσει», επανεξετάζει το παρελθόν αποστασιοποιημένα και πιο αντικειμενικά, χωρίς την όποια συναισθηματική φόρτιση που μπορεί να τον είχε τυφλώσει κι αντιλαμβάνεται τα πράγματα πιο καθαρά. Έτσι μπορεί να αναθεωρήσει, να επαναπροσδιοριστεί και συχνά, να βρει τους τρόπους να επιδιορθώσει σε μικρό ή μεγάλο βαθμό, μια κατάσταση.


Το βέβαιο είναι, πως μετά την αναδρομή του Ερμή, ο άνθρωπος συνεχίζει πιο συνειδητά την ζωή του στον τομέα που του αναδρόμησε και κάποια κομμάτια του παζλ  της ζωής του έχουν βρει την κατάλληλη θέση τους.


Αυτήν την φορά, μας προσκαλεί να ξαναβρούμε το παιδί που κρύβουμε μέσα μας, την εσωτερική μας χαρά, την δημιουργικότητά μας, και να θυμηθούμε, ποιοί είναι πραγματικά οι αγαπημένοι μας άνθρωποι και με ποιους μπορούμε να εκφράσουμε τον πραγματικό μας εαυτό, γιατί δίπλα τους λάμπουμε κι αυτοί λάμπουν μαζί μας.


Αρχικά, θα διαπιστώσουμε τα παράπονα του εσωτερικού παιδιού, που νοιώθει αγνοημένο και παραγνωρισμένο. Για να γίνει αυτό, θα χρειαστεί, να αποστασιοποιηθούμε από τις καθημερινές επαφές κι επικοινωνίες μας, ώστε να του αφιερώσουμε τον χρόνο να βγει απ’ την σιωπή, να εκφραστεί και να αποζημιωθεί γιατί παραγκωνίστηκε.


Αφού αναγνωρίσουμε τις ανάγκες του, θα πρέπει να το νταχτηρίσουμε και να του κάνουμε χατίρια που στερήθηκε, όσο εμείς πασχίζαμε να ικανοποιήσουμε το εξωτερικό μας περιβάλλον, περιμένοντας την αναγνώριση της σημαντικότητάς μας από τους άλλους.


Πιθανόν μια  έλλειψη αναγνώρισης να είναι και η αρχική αφορμή  που θ’ αποστασιοποιηθούμε απ’ την διαρκή ανάγκη εξωτερικής επικοινωνίας που θα μας κάνει ν’  αναγνωρίσουμε  την πικραμένη αντίδραση του εσωτερικού παιδιού, ώστε να το φροντίσουμε.


Σε κάποιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να διαπιστώσουμε το αντίθετο, βλέποντας τους άλλους κουρασμένους, ν’ απομακρύνονται από μας.


Ίσως υπερβάλλαμε προβάλλοντας το εσωτερικό παιδί, κι αυτό συνηθισμένο στην επικρότηση της παιδικής του τσαχπινιάς, να έχει μπει σε ρόλο που νομίζει αρεστό, για να εισπράττει  χειροκρότημα.


Αποτέλεσμα, να έχει συνδέσει την χαρά του με την προσοχή των άλλων,  να χάνει τις ανάγκες του μέσα στα γούστα των άλλων και ν’ αρέσκεται στις κολακείες αντικαθιστώντας την  αγάπη.


Μέσα στην αθωότητά του, θα νοιώσει τώρα πικραμένο. Θα του κάτσει λίγο βαρύ ν’ ανακαλύψει πως δεν είναι το μοναδικό παιδί σ’ ακτίνα χιλιομέτρων κι ο κόσμος των άλλων, δεν μπορεί διαρκώς να περιστρέφεται γύρω από αυτό.


Έχετε δει όμως ένα παιδί, όταν παίζει μ’ ένα παιχνίδι που ευχαριστιέται πολύ, πόσο απορροφημένο είναι από αυτό;


Δεν έχει ανάγκη να του πουν μπράβο παιδί μου, μπράβο που το ευχαριστιέσαι, πάρε και χειροκρότημα… πιθανόν να μην το ακούσει και καθόλου, έτσι ικανοποιημένο που είναι, όταν απασχολείται με κάτι που του δίνει χαρά και σίγουρα θ’ αδιαφορήσει στην περίπτωση που δεν εγκρίνουμε καν, την πηγή της χαράς του.


Αυτού του είδους την χαρά, μπορεί να μας αποκαλύψει αυτή η αναδρομή του Ερμή μες το Λιοντάρι και ν’ απαντήσουμε σε ερωτήματα όπως:


Πού είναι για μας, η χαρά για την χαρά και όχι για την εξωτερική μας αναγνώριση;


Τι εμπνέει την δημιουργικότητά μας να εκφραστεί;


Πότε χαιρόμαστε την παρέα του εαυτού μας, τόσο που ξεχνάμε τον κόσμο γύρω μας;


Τι μας αφυπνίζει στον έρωτα για την ζωή;


Τι κάνει την καρδιά μας να χτυπά στην μελωδία της αγάπης;


Το αστείο είναι πως όταν καταφέρνουμε να δώσουμε τις απαντήσεις στην πράξη, τότε είναι που έρχεται κι η εξωτερική αναγνώριση αλλά και το χειροκρότημα, όταν μπορεί να μην το ακούμε καν. Κι εδώ επίσης ο ανάδρομος Ερμής, μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο.


Πότε ήμασταν με ανθρώπους που μας αναγνώρισαν με το χειροκρότημά τους κι εμείς απορροφημένοι δεν το ακούσαμε;


Ποιοι είναι αυτοί που χαίρονται με την χαρά μας;


Ποιοι μας έχουν δώσει την προσοχή και την αγάπη τους γι αυτό που είμαστε κι όχι για να κερδίσουν κάτι από μας;


Ποιοι είναι αυτοί που αγαπάμε αληθινά γι αυτό που είναι κι όχι γιατί έχουμε να κερδίσουμε κάτι από αυτούς, αλλά τους έχουμε παραμελήσει;


Επίσης όμως, ποιοι είναι αληθινοί με τον ίδιο τους τον εαυτό και άρα με μας, αλλά μια αλήθεια τους αντί για χειροκρότημα, μας στεναχώρησε και ξύπνησε τον ο εγωισμό που μας κρατά μακριά;


Σε ποιες περιπτώσεις ο εγωισμός έχει σταθεί εμπόδιο στην χαρά μας και σε ποιες η έλλειψή του εντέλει;


Θα καταφέρουμε άραγε να πάρουμε σωστά αυτό το μήνυμα αγάπης που περιφέρει ο Ερμής, επαναληπτικά μέχρι και τις 8/8,  ή απλά θα συμπληρώνουμε τη λίστα με τ’ ανέκδοτα για την αναδρομή του;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου